SLAA

SLAA

AMSTERDAMMERS + Diamantbuurt

AMSTERDAMMERS + Diamantbuurt

di 28 juni 2022
18.00
Buurthuis De Edelsteen

Op dinsdag 28 juni trapt SLAA in de Diamantbuurt af met de nieuwe programmareeks AMSTERDAMMERS. Dit programma vindt vier keer per jaar plaats, in buurthuizen en op kleine podia in heel Mokum. AMSTERDAMMERS geeft buurtgenoten een inkijkje in het leven van mensen uit hun wijk, onder het genot van een maaltijd door een lokale cateraar.

Wat houdt AMSTERDAMMERS in?

Een (theater)schrijver neemt intrek in één van de vele buurten die Amsterdam rijk is. Hij of zij verkent de omgeving, leert de buurtbewoners kennen en interviewt Amsterdammers met een bijzonder verhaal. Aan de hand van deze ervaring wordt er een monoloog geschreven. Op de avond zelf komen buurtbewoners bij elkaar om te luisteren naar de monoloog en met elkaar en de schrijver in gesprek te gaan, onder het genot van een maaltijd. Een acteur draagt voor en de schrijver wordt geïnterviewd over zijn/haar ervaringen in de wijk. Dit alles onder leiding van woordkunstenaar Manu van Kersbergen.

AMSTERDAMMERS is hét evenement waarbij inwoners van de stad samenkomen om te luisteren naar een verhaal over hun buurt en hun bijzondere buren. AMSTERDAMMERS is een ode aan de bijzondere wijken van de stad, en hun inwoners. Het biedt herkenning, en laat mensen (nader) kennis maken met literatuur.

Theaterschrijver en actrice Sam Ghilane (o.a. bekend van de serie Oogappels) opent deze nieuwe reeks van SLAA met een monoloog over de Diamantbuurt (de Pijp). Deze allereerste editie vindt plaats in buurthuis de Edelsteen, een multifunctioneel ontmoetingscentrum dat activiteiten organiseert voor jong en oud. Herkenning bij oudere generaties en leerzaam voor de jongere.

de Schrijverscentrale

Foto: Ilfa Meefout

Manu van Kersbergen (1984) brak met zijn album DE VLOEK OP DE OVERVLOED landelijk door als woordkunstenaar. Met muziek, spoken word en andere vormen van taalkundige voordrachten besteeg hij vele podia in Nederland en België. Hij ontwikkelde een grote liefde voor het vertellen en overdragen van een verhaal met ritmische en poëtische elementen. Als afgestudeerd antropoloog heeft Manu als maker en zelfstandig ondernemer meerdere concepten vorm gegeven. Zo presenteerde hij jarenlang het radioprogramma SPOKEN, was hij hoofdredacteur van het literaire magazine SPUNK en was hij als artistiek leider betrokken bij de oprichting van het door jonge makers gedragen multimediaplatform MASSA. Inmiddels geeft hij les op ArtEZ-Conservatorium en wordt hij met regelmaat benaderd voor het geven van masterclasses op het gebied van creatief schrijven en presenteren. In 2015 richtte Manu samen met compagnon Derek Otte, Uitgeverij Rorschach op, een platform voor controversiële woordkunstenaars.

Foto: Liza Kollau

Samya Ghilane (1991) studeerde in 2016 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds haar afstuderen is zij actief op toneel, televisie en films. Tijdens haar opleiding liep ze onder andere stage bij gezelschappen als Theater Utrecht en Abattoir Fermé en deed ze onderzoek onder leiding van Carlos García Estévez naar maskertheater in Parijs. In haar eindjaar maakte zij de afstudeersolo Index: waar ik straks was onder begeleiding van Tijdelijke Samenscholing actrice Carole van Ditshuyzen. Deze persoonlijke vertelling van een kleindochter over haar Joodse grootmoeder bleek een succes. Zij speelde de voorstelling voor het festival Theater Na de Dam en reisde er vervolgens mee naar Marokko, het geboorteland van haar vader. Sam is niet alleen opgeleid tot actrice, maar richt zich daarnaast ook op zang. In 2018 zong en speelde zij in Soof de Musical naar de gelijknamige film. Haar meest recente producties zijn de voorstellingen Moord met een grote M in de regie van Pieter Kramer en afgelopen mei was wegens succes het stuk De dokter door Internationaal Theater Amsterdam weer te zien in de schouwburg. Op het witte scherm was Sam te zien in de korte film Leila waarin zij de titelrol vertolkte. De film werd verkozen tot beste film op de Sense 30 days filmcompetitie. Daarnaast was zij op scherm te zien in o.a. Van God los, CMC2, Mees Kees en Oogappels.

AMSTERDAMMERS wordt mede mogelijk gemaakt door VSB.