SLAA

SLAA

AMSTERDAMMERS: De Banne

AMSTERDAMMERS: De Banne

wo 25 oktober 2023
18:00
Broedplaats de Rietwijker

In de vierde editie van AMSTERDAMMERS luisteren we naar schrijvers Chris Keulemans en Samira Hoogvliets. Zij verkenden samen de Banne in Amsterdam-Noord en schreven daar een monoloog over. Op woensdag 25 oktober kun je in broedplaats de Rietwijker komen luisteren naar het verhaal over Noord. Tijdens het programma bieden we je een buurtbuffet aan, klaargemaakt door een lokale cateraar.

Het programma AMSTERDAMMERS geeft buurtgenoten een inkijkje in het leven van mensen uit hun wijk. Een of meerdere schrijvers nemen intrek in één van de vele buurten die Amsterdam rijk is. Ze verkennen de omgeving, leren de buurtbewoners kennen en interviewen Amsterdammers met een bijzonder verhaal. Aan de hand van deze ervaring wordt er een monoloog geschreven. Op de avond zelf komen buurtbewoners bij elkaar om te luisteren naar de monoloog en met elkaar en de schrijver(s) in gesprek te gaan, onder het genot van een maaltijd door een lokale cateraar. Dit alles onder leiding van woordkunstenaar Manu van Kersbergen.

AMSTERDAMMERS is hét evenement waarbij inwoners van de stad samenkomen om te luisteren naar een verhaal over hun buurt en hun bijzondere buren. AMSTERDAMMERS is een ode aan de bijzondere wijken van de stad, en hun inwoners. Het biedt herkenning, en laat mensen (nader) kennis maken met literatuur. Eerdere edities vonden plaats in de Diamantbuurt (met Samya Ghilane), de Bijlmermeer (met Gerson Main en Black Harmony) en Slotermeer (met Kaweh Modiri en Zouhair Mtazi).

AMSTERDAMMERS wordt mede mogelijk gemaakt door:

Samira Hoogvliets is schrijver, stand-up-comedian en muzikant. Ze is een geboren en getogen Noorderling, en doet onderzoek naar de jongeren in Noord. Ze heeft een passie voor jongeren, schrijven, storytelling en onderwijs. Ze maakte onder meer de podcast “The Noord Face”, waarin ze vertelt over haar liefde voor Amsterdam-Noord. Ze werkte eerder bij Dock Noord en studeerde Culturele en Maatschappelijke Vorming. Tijdens haar minor Entrepreneurship for Society bedacht ze samen met Anna N’goné Diouf een comfortabele hoofddoek van duurzaam materiaal, waarmee ze een startbudget wonnen op Boost Your Business 2023.

Foto: Jitske Schols

Chris Keulemans is een reizende schrijver, gespreksleider, coach, journalist en leraar. Hij leidde drie cultuurcentra in Amsterdam: Perdu, de Balie en de Tolhuistuin en hij is actief bij Verdedig Noord, de beweging tegen de gentrificatie van zijn stadsdeel. Keulemans groeide op in onder meer Bagdad, Irak. In 1984 richtte hij de Amsterdamse literaire boekhandel Perdu op, dat nog altijd bestaat. In 1990 begon hij als programmamaker bij De Balie, centrum voor cultuur en politiek in Amsterdam. Van 1995 tot 1999 was hij hier directeur. Hij hielp onder andere bij het oprichten van Press Now, om onafhankelijke media in de Balkan te steunen. Hij is sinds jaren bestuurslid van het ASKV, steunpunt voor vluchtelingen. Hij publiceerde diverse boeken, fictie en non-fictie, en publiceerde talrijke artikelen over kunst, engagement, migratie, muziek, cinema en oorlog in o.a. de Volkskrant en Vrij Nederland.

Foto: Ilfa Meefout

Manu van Kersbergen (1984) brak met zijn album DE VLOEK OP DE OVERVLOED landelijk door als woordkunstenaar. Met muziek, spoken word en andere vormen van taalkundige voordrachten besteeg hij vele podia in Nederland en België. Hij ontwikkelde een grote liefde voor het vertellen en overdragen van een verhaal met ritmische en poëtische elementen. Als afgestudeerd antropoloog heeft Manu als maker en zelfstandig ondernemer meerdere concepten vorm gegeven. Zo presenteerde hij jarenlang het radioprogramma SPOKEN, was hij hoofdredacteur van het literaire magazine SPUNK en was hij als artistiek leider betrokken bij de oprichting van het door jonge makers gedragen multimediaplatform MASSA. Inmiddels geeft hij les op ArtEZ-Conservatorium en wordt hij met regelmaat benaderd voor het geven van masterclasses op het gebied van creatief schrijven en presenteren. In 2015 richtte Manu samen met compagnon Derek Otte, UITGEVERIJ RORSCHACH op, een platform voor controversiële woordkunstenaars.