SLAA

SLAA

Amsterdam Dark Festival 2023: SLAA x BYMEKAAR

Amsterdam Dark Festival 2023: SLAA x BYMEKAAR

Bymekaar

vr 22 september 2023
20:30
Tolhuistuin
Gasten

Wat leeft en beweegt er in de tuin als de nacht valt? Wat voor patronen en processen kun je ontdekken in het donker? En wat is de poëtische kracht van de nacht?

Speciaal voor het Amsterdam Dark Festival 2023 organiseert SLAA in samenwerking met BYMEKAAR op vrijdag 22 september een avond vol poëtische en muzikale ontmoetingen in de Tolhuistuin in Noord. BYMEKAAR is een improvisatieconcert. Marc Alberto en Sjaan Flikweert koppelen elke twee maanden woordkunstenaars en muzikanten aan elkaar, voor spontane ontmoetingen op de vloer. Ze creëren een plek voor spel, experiment en ontdekking die open en laagdrempelig is voor iedereen. Onder anderen Marjolijn van Heemstra, Ellen Deckwitz, Chris Keulemans en Duimalot traden al op tijdens BYMEKAAR.

Dit keer verkennen we samen met Marc, Sjaan en een aantal geweldige literaire en muzikale gasten de verbinding tussen poëzie en de nacht. Te gast zijn componist en violist Oene van Geel, componist, zangeres en cellist Sanem Kalfa, danser Remy Tilburg en schrijver Nisrine Mbarki! Zij nodigen je uit om de magie van improvisatie te ervaren. Samen ontmoeten we de duisternis en maken we poëzie en muziek geïnspireerd door de nacht.

Op het Amsterdam Dark Festival ervaar je een weekend lang de schoonheid van de duisternis. De levendigheid van nachtelijke parken en bossen, waar vossen, glimwormen en vleermuizen bewegen. De magie van een hemel met sterren en maan. De wijsheid van de donkere gedachten. Samen zetten we duisternis in als gereedschap voor rust, verwondering en een gezond(er) ecosysteem.

Je kunt nu hier kaartjes kopen.

Sjaan Flikweert is danseres en spoken-word-dichter. Ze is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam en heeft haar werk verdiept bij l’Ecole des sables in Senegal en in New York bij Alvin Ailey. Vanaf 2009 is zij onder de vleugel van Poetry Circle Nowhere actief als spoken-word-dichter. Met haar performances trad ze op in Zuid-Afrika bij o.a. Open Book festival, Portugal, Engeland en Brazilië. Ook hier in Nederland is Sjaan met haar dans- en woordkunsten al jaren actief in theaters, schouwburgen en op festivals als De Parade en Oerol. In 2012 won ze als eerste Spoken. Ze was te lezen in de bloemlezing HARD OP. Haar werk is in Tirade gepubliceerd en ze maakte de audiovisuele dichtbundels ergens thuis en de ruimte ertussen (Nominatie Lonely Wolf Festival en NPF) en De werkelijkheid heeft mij niet nodig (geselecteerd voor NFF en NPF).

Marc Alberto is toonkunstenaar, saxofonist & componist. Deze Euro-Caribische kunstenaar is een creatieve duizendpoot wiens werk categorisering lijkt te ontsnappen. Naast het onderzoeken van een eigenzinnige taal op de verschillende saxofoons en het componeren van elektro-akoestische muziek, werkt Marc al sinds diens jonge jaren continu in een carrousel van creatieve projecten als o.a. producer, multi-instrumentalist, dichter, arrangeur, geluidskunstenaar en -ontwerper, vocalist, educator en bandleider. Van 2020 tot en met 2022 hoorde die bij de Jonge Honden van Splendor.

Foto: Thomas Huisman

Oene van Geel is (alt)violist en componist. Hij is een muzikale avonturier die is geïnspireerd door jazz, muziek uit India, kamermuziek en vrije improvisatie. Hij speelt onder meer in Zapp 4, Estafest, The Nordanians en OOOO en treedt regelmatig op als gastsolist. Van Geel schrijft tientallen composities voor diverse bezettingen. Naast werk voor zijn eigen groepen componeert hij voor onder anderen de David Kweksilber Bigband, Amstel Quartet en Amsterdam Sinfonietta. Als componist en/of muzikant is hij ook betrokken bij (theater)producties van Theun Mosk, Saartje van Camp, Herman van Baar en Marcel Sijm. In 2013 won hij de prestigieuze VPRO/Boy Edgar Prijs.

Foto: Michal Grycko

Nisrine Mbarki (she/her) is een meertalige en veelzijdige schrijver, dichter, literair vertaler en programmamaker. Als literair vertaler vertaalt ze vrouwelijke, feministische stemmen en dichters uit het Arabisch en Engels naar het Nederlands. Haar literaire werk is genre-overstijgend, ze schrijft poëzie, korte verhalen en theaterteksten. Daarnaast werkt ze voor diverse internationale literatuurfestivals als programmamaker.  In januari 2022 debuteerde ze met haar poëziebundel oeverloos bij uitgeverij Pluim, die werd genomineerd voor de C-Buddingh prijs en voor de Herman de Coninckprijs.

Remy Tilburg (1989) is danser, choreograaf, model en fotograaf. In 2015 studeerde hij af in Urban Contemporary (JMD) aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Met zijn hiphopachtergrond was hij al tijdens zijn studie te zien in verschillende dansprogramma’s op televisie, waaronder So you think you can dance en The ultimate dance battle. Sinds 2014 danst Remy bij Conny Janssen Danst, waar hij zich heeft ontwikkeld tot een gezichtsbepalende danser van het gezelschap. In 2021 won hij met Emma Evelein de NDT Partner Award tijdens de RIDCC voor hun duet Fifty-one/fourty-nine. In hetzelfde jaar kreeg hij de Aanmoedigingsprijs van het Dansersfonds ’79 voor zijn solo Cotton Mind, die hij maakte voor de solovoorstelling Monuments in Solitude van Conny Janssen Danst. Als gevolg creëerde hij ‘Debussy’s Dream’. Als fotograaf ontving hij van Canon Nederland de erkenningsprijs voor eigenheid. Later volgden zijn choreografieën met studenten van Fontys en Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, en choreografeert hij muziekvideo’s voor artiesten, zoals voor Eurovisie Songfestival deelnemer Jeangu Macrooy. Daarnaast zette Remy met zijn partner Robin Kroes een choreografieprogramma op: onder de naam IID leggen zij in workshops en intensives de focus op de ontwikkeling van een eigenheid en identiteit in dans.

Sanem Kalfa is een Turkse vocaliste, celliste en componiste gevestigd in Nederland. Kalfa werkt samen met Harmen Fraanje, Tineke Postma, Louis Cole, Alexis Blake, George Dumitriu en vele anderen. In haar zangcarrière won ze verschillende prijzen, waaronder de 1e Prijs Shure Montreux Jazz Vocal Competition voorgezeten door Quincy Jones. In All About Jazz werd Kalfa omschreven als “the most convincing testimony to the power of the musical voice” (Jakob Baekgaard).