SLAA

SLAA

Alles welbeschouwd: een avond over Simone de Beauvoir

Alles welbeschouwd: een avond over Simone de Beauvoir

2014-11-25 20:00:00

Met: Karen Vintges, Hanneke Hendrix, Esther Gerritsen, Marjolijn van Heemstra, Matin van Veldhuizen, Marijke Schermer en Morgana Machado Marques.

LET OP: Bij dit programma kunnen kaarten die aan de deur worden gekocht enkel met pin worden betaald.

Simone-de-Beauvoir

‘De meest middelmatige mannen voelen zich halfgoden in vergelijking met vrouwen,’ aldus Simone de Beauvoir.

Als puber stond Simone de Beauvoir bekend als een uitgesproken atheïst in haar gelovige bourgeoisiefamilie. Het was toen, vooral voor haar vader, die vaak vol trots uitriep: ‘Simone denkt als een man!’, al duidelijk dat ze een rotsvaste eigen overtuiging had die ze voor niets of niemand zomaar zou veranderen. Mede dankzij haar standvastigheid werd De Beauvoir niet alleen een wereldberoemd schrijfster, maar was haar werk ook de basis voor de tweede feministische golf. Tegelijkertijd, echter, lijkt het zo te zijn dat De Beauvoir het door haar gepreekte zelf niet in de praktijk bracht. Er wordt beweerd dat zij in haar relatie met Jean-Paul Sartre altijd de ondergeschikte bleef, altijd de tweede sekse.

Over De Beauvoirs oeuvre zal de Interbellum Leesclub spreken, bestaande uit Esther Gerritsen, Marjolijn van Heemstra, Matin van Veldhuizen en Marijke Schermer. Hoe heeft haar schrijven zich ontwikkeld en waarom betekent haar werk nog steeds zo veel? Daarover spreekt moderator van de avond Jasper Henderson met sociaal filosoof Karen Vintges (UvA). Hanneke Hendrix neemt het deze maand postuum verschenen Misverstand in Moskou (vert. Jan Versteeg) onder de loep.

De avond wordt visueel ondersteund door Morgana Machado Marques.

I.s.m. Uitgeverij De Geus

Nog niet eerder in de Tolhuistuin geweest? Lees hier hoe je er komt.