SLAA

SLAA

Ademgaten. Denken over dieren

Ademgaten. Denken over dieren

2009-04-08 20:00:00

Met: Wim Brands, Tijs Goldschmidt, Joop Goudsblom, Judith Herzberg (o.v.), K. Michel en Peter Vos. Filmfragmenten uit ‘Zintuigen zijn de voetjes van de ziel’ (Birgit Hellenius, 1995). I.s.m. Uitgeverij van Oorschot. 

Padden zijn de tanden van de tijd / zwarte tranen van stenen
nachtogen op zachte voeten / wakken in het marmer van de nacht
een pad is voor de aarde / wat een blad is voor de plant / een ademhand

Bioloog, dichter en essayist Dick Hillenius (1927-1987) was ervan overtuigd dat de kunst vaak aan de wetenschap voorafgaat: ‘Dat komt omdat de kunstenaar niet belemmerd wordt door de strakke regels die in de wetenschap zijn voorgeschreven’. Hillenius vond één van de belangrijkste functies van kunst het verstoren en doorbreken van de hiërarchie – het maken van ademgaten – zodat, ‘ook al zit je ergens in een onderlaag, je jezelf via de kunst kunt bevrijden’.
Hillenius’ standpunt over kunst en wetenschap is terug te vinden in de bundel Ademgaten. Denken over dieren (2009), samengesteld en ingeleid door Tijs Goldschmidt.
Op deze avond zullen liefhebbers en kenners van het werk van Hillenius gedichten van hem voorlezen, reageren op een essay uit de bundel en een lijn trekken naar hun eigen werk. Enkele van hen hebben Hillenius gekend, anderen hebben zich door hem laten inspireren. Aan het woord komen Wim Brands, Tijs Goldschmidt, Joop Goudsblom, Mustafa Stitou, K. Michel en Peter Vos.