SLAA

SLAA

De Poëziepodcast: Poetry International 2023

Daan Doesborgh

De Poëziepodcast: Poetry International 2023

Daan Doesborgh

 

Daan Doesborgh gaat in gesprek met Danae Sioziou en Radek Jurczak over de Griekse en Poolse poëziescene, verjaardagen na je dertigste en het nut van AI in de poëzie.

Deze aflevering werd opgenomen op Poetry International in Rotterdam, waar het erg gezellig was. Ze zaten op de zolder van verhalenhuis Belvedère.

Luister De Poëziepodcast op Soundcloud, iTunes of Spotify.

Danae Sioziou groeide op in Duitsland en Griekenland. Ze was co-redacteur van het literaire tijdschrift Teflon. Haar eerste poëziecollectie was Useful Children Games, uitgegeven door Antipodes Editions. Ze won de National Prize for Young Writers en de Jiannis Varveris’ Prize for Young Writers. Haar gedichten zijn vertaald in dertien talen en gepubliceerd in bekende journals en kranten. Daarnaast vertaalde ze Duitse en Afro-Amerikaanse poëzie en werkte ze mee aan literaire festivals als Kalk Literary Festival in Cologne en AC Biblio in Athene.

Radek Jurczak is een Poolse dichter. Hij schrijft niet alleen poëzie, maar is ook werkzaam als ‘machine learning engineer’, wat wil zeggen dat hij de artificiële intelligentie van machines verder ontwikkelt. Hij is ook filosoof en wiskundige. Maar als dichter zit hij niet stil: de nog jonge Jurczak heeft al twee veelvoudig bekroonde bundels op zijn naam staan: Extern geheugen en Nederlandse boeken. Voor deze bundels ontving hij onder meer de Warschau-literatuurprijs, de Silesius-poëzieprijs en de Bierezin-prijs. Jurczak is als dichter betrokken bij het Europese Versopolis-netwerk, dat literaire organisaties en dichters uit heel Europa met elkaar verbindt.

Daan Doesborgh (1988) is schrijver en presentator, en woont in Amsterdam. Hij is redacteur van Tirade en oud-redacteur van Propria Cures. In 2010 werd hij Nederlands Kampioen Poetry Slam. In samenwerking met de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) maakt hij de maandelijkse Poëziepodcast. Momenteel werkt hij aan zijn debuutroman, die zal verschijnen bij uitgeverij Van Oorschot.