SLAA

SLAA

Over SLAA

In 1982 werd de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam samen met debatcentrum De Balie opgericht om literaire programma’s in het hart van Amsterdam te organiseren. Na 32 jaar verlieten we De Balie om op eigen kracht verder te gaan.

Bij SLAA maken we literaire programma’s en projecten, online en offline. We denken na over de vele gedaantes die literatuur kan aannemen en leggen verbanden met actuele ontwikkelingen binnen de maatschappij. We bieden een podium aan nationale en internationale namen: van gevestigd tot beginnend, van poëzie tot essay, van ode tot lezing, van experimenteel tot klassiek, van de Bijlmer tot Noord, voorbij Nieuw-West, Oost en Centrum. Wij bieden een podium waar we diep en breed ingaan op alles wat er in de literatuur toe doet, voor iedereen die ooit gegrepen is door de troost, waarde, kracht en schoonheid van literatuur.

We staan altijd open voor inspirerende samenwerkingen en partnerschappen. Bij de SLAA werken ervaren programmeurs en producenten die graag meedenken over de invulling of uitvoering van ideeën. Contact opnemen kan via info@slaa.nl of één van de persoonlijke e-mailadressen hieronder.

SLAA ontvangt in de Kunstenplanperiode 2021-2024 structurele subsidie van de Gemeente Amsterdam. In de periode 2025-2028 zal SLAA structureel gesubsidieerd worden door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Adres

SLAA
Chasséstraat 91
1057 JB Amsterdam
T: 020 6221165
E: info@slaa.nl

Het SLAA-team

Directeur: Miriam van Ommeren – miriamvanommeren [a] slaa.nl
Programmamanager:
Feline Streekstra – programma [a] slaa.nl
Bureauredacteur: Nora van Arkel – noravanarkel [a] slaa.nl
Creatief producent: Marie van der Veen – marievanderveen [a] slaa.nl
Online en marketing: Eva Voogt – evavoogt [a] slaa.nl

Lees hier meer over het team.

Samenwerkingspartners

Wij werk(t)en samen met onder andere het Bijlmer Parktheater, Read My World Festival, De Melkweg, Babs’ Woordsalon, Bonne Reijn, De Revisor, Uitgeverij van Oorschot, festival Into The Great Wide Open, De Arbeidspers, Lowlands Festival, Brainwash Festival, Boekhandel Over het Water, Podium Mozaïek, De Kleine Komedie, Het Parool, De J.M.A. Biesheuvelprijs, Daan Doesborgh, Excelsior Records, School der Poëzie, De Hermitage, Perdu, Pride Amsterdam, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Jan Hanlo Essayprijs, Oorzaken Festival en Roze Filmdagen.

Webdevelopment

Olivier Willemsen
Bram Perry

Bestuur

Suzanne Kampschuur (voorzitter)
Marc de Klerk (penningmeester)
Eric Seleky
Marelva van Erp-Bito
Sander Ruys
Monique Steijns

Suzanne Kampschuur (1972) heeft een jarenlange staat van dienst als leidinggevende in de culturele wereld. Als zakelijk directeur van De Rode Hoed was zij betrokken bij de fusie van de verschillende cultuurhuizen Felix Meritis, De Nieuwe Liefde en Compagnietheater naar het huidige Amerpodia. Op dit moment leidt zij als algemeen directeur dé cultuurclub van Amsterdam: sociëteit De Kring.  Suzanne draagt de literatuur en dan vooral de toegankelijkheid naar het verhaal een warm hart toe. De activiteiten die SLAA daartoe onderneemt zijn van onschatbare waarde voor de bereikbaarheid van de literatuur voor de inwoners van de stad Amsterdam. Mede daarom is zij met veel liefde verbonden aan de SLAA als bestuurslid en voorzitter.

Marc de Klerk (1974) is Sociaal Geograaf en werkt meer dan 20 jaar in ontwikkelingssamenwerking, als freelancer, consultant en bij verschillende NGO’s zoals nu bij Oxfam Novib. Hij heeft ervaring op het gebied van ondernemerschap en financieringen en ook innovatie management. Marc heeft ervaring opgedaan in verschillende besturen: in de politiek, bij de school van zijn kinderen en in de cultuur. Hij zet zich graag en met plezier in voor de ondersteunende en adviserende rol naast zijn werkende leven en om dat in andere sectoren te doen, voor de uitdaging en om waardevol betrokken te zijn in zijn eigen omgeving, zoals voor de SLAA.

Eric Seleky (1986) is Hoofd Marketing & Communicatie bij Movies that Matter, hét internationale mensenrechten filmfestival in Den Haag. Daarnaast is hij actief creative consultant in de culturele en maatschappelijke sector. Eerder werkte hij voor Stichting NDSM-werf, de Plastic Soup Foundation en Museumnacht Amsterdam. Ook was hij mede-organisator van de Jonge Schrijversavond (2011-2016) en de literaire pitchwedstrijd Manuscripting in ITA.

Marelva van Erp-Bito (1971), dochter van Curaçaose ouders, is zelfstandig ondernemer onder de naam MarelvaManagement. Haar bedrijf houdt zich bezig met vraagstukken op het gebied van bestuur, advies en toezicht. Na haar studie Financiële Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam heeft ze verschillende (eindverantwoordelijke) bedrijfsvoeringsposities bekleed binnen de (semi-)overheid. Als gecertificeerd commissaris is zij momenteel lid van de Raad van Toezicht van Halt, Aloysius Stichting, Leger des Heils en FNV. Naast governance heeft diversiteit en inclusie haar speciale aandacht.

Sander Ruys (1977) is oprichter van Maven Publishing, een uitgeverij gespecialiseerd in het toegankelijk maken van wetenschappelijke kennis over menselijk gedrag.

Monique Steijns is juriste én houdt van boeken. Deze liefhebberij steekt ze niet onder stoelen of banken. In de afgelopen jaren interviewde de VPRO haar meermaals over haar favoriete schrijvers James Baldwin en Zora Neal Hurston. In het dagelijks leven werkt Monique voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en houdt ze zich bezig met kunstmatige intelligentie en publieke waarden. In haar vrije tijd is ze voorzitter van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten. Monique verdiept zich dan ook graag in de wijze waarop nieuwe technologieën impact hebben op bestaande mensenrechten en de publieke ruimte. Monique is verder bestuurder voor Bureau Clara Wichmann, het Frans Hals Museum en Studio Dries Verhoeven.

ANBI

SLAA staat bij de Belastingdienst geregistreerd als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Ons RSIN of fiscaal nummer is 006115469.

Doelstelling: SLAA heeft ten doel het bevorderen van het literaire leven in Amsterdam en al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Beloningsbeleid: SLAA heeft vier medewerkers in dienst. Zij zorgen voor de verwezenlijking van het beleidsplan. De beloning van deze medewerkers volgt de cao voor Nederlandse Podia. De bestuursleden van de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam ontvangen geen beloning.

Financiële verantwoording:
Download hier de balans en het resultatenoverzicht over 2020

Download hier de balans en het resultatenoverzicht over 2021

Download hier de balans en het resultatenoverzicht over 2022

Wegens de verplichte wisseling van accountant, en vertraging door tegenslag daar, zijn de jaarcijfers en de onderbouwing van 2023 nog niet rond. Ze zullen begin oktober hier geplaatst worden.

Missie: SLAA wil nationale en internationale literatuur onder de aandacht brengen van een breed (lezers)publiek door middel van het organiseren van literaire activiteiten en het opzetten van brede samenwerkingsverbanden die de literatuur als kunstvorm een plek geven in het culturele veld van Amsterdam. Dit is onze interne urgentie: de overtuiging dat reflectie op literatuur mensen inzicht verschaft in zichzelf en de wereld, dat literatuur een kunstvorm is die meebeweegt met de ontwikkelingen in de samenleving én onderdeel uitmaakt van het culturele leven.

Jaarlijks staan er ruim 250 auteurs, muzikanten en kunstenaars op het podium van de SLAA, met in hun kielzog nieuwe schrijvers, makers, uitgevers en journalisten, waardoor de SLAA ook een belangrijke broedplaats is geworden voor nieuwe ontwikkelingen, ideeën en samenwerkingen. De programma’s van de SLAA houden niet op zodra het programma is afgelopen, de SLAA houdt daarentegen permanent een levendige literaire cultuur in stand: veel van wat er op het podium gebeurt werkt door in publicaties, boeken, tijdschriften en vormt zo de humuslaag voor een vruchtbare artistieke, niet uit commercieel oogmerk geboren literaire cultuur in Amsterdam, de reden waarom zoveel schrijvers, dichters, denkers in Amsterdam willen wonen.

De SLAA richt zich behalve op een vernieuwde en vernieuwende programmering ook nadrukkelijk op samenwerkingsprojecten met andere instellingen.