SLAA

SLAA

Joris Luyendijk

Joris Luyendijk

Het studietraject van Joris Luyendijk (1971) leidde hem via Kansas naar Amsterdam en bestond uit een zwerftocht van politicologie, via geschiedenis, naar Arabische en religieuze antropologie. In 1995 deed hij een jaar onderzoek onder Egyptische leeftijdsgenoten, en dat leverde in 1998 naast een doctoraal ook een boek op, Een goede man slaat soms zijn vrouw.

Daarop werd hij voor de Volkskrant en het Radio 1 Journaal correspondent Arabische Wereld. Hij verbleef in het Midden-Oosten tot 2003, waarvan de laatste drie jaar voor NRC Handelsblad en de NOS. Over deze meeslepende en verwarrende tijd gaat zijn derde boek, Het zijn net mensen.

Vanaf 2003 tot 2011 woonde hij weer in Nederland. In september 2010 werd hij gevraagd een maand mee te lopen op het Binnenhof in Den Haag, wat Je hebt het niet van mij, maar… opleverde. Vervolgens werkte hij vanuit Londen voor The Guardian en hield hij een blog bij waarop hij vanuit antropologisch perspectief de financiële wereld beschreef, wat uitmondde in het boek Dit kan niet waar zijn.