SLAA

SLAA

Janice Deul

Janice Deul

Janice Deul (zij/haar) is een Afro-Nederlandse journalist, DIE-professional en mode-/cultuuractivist met 20+ jaar ervaring in de bladenwereld, die zich sinds 2011 sterk maakt voor een inclusief, veilig en inspirerend klimaat in fashion, media en kunst. Dat doet ze onder meer als spreker en moderator; via haar inspiratieplatform Diversity Rules, radio- en tv-optredens, het adviseren over c.q. het cureren van tentoonstellingen en als gastdocent aan mbo- & hbo-scholen, universiteiten en kunstacademies. Als columnist werkte ze onder meer voor feministisch magazine Opzij, NRC en de regionale dagbladen van Mediahuis. Daarnaast is ze een fervent opinieschrijver: haar Volkskrant-stuk over de gedroomde vertaler van Amanda Gormans ‘The Hill we Climb’ ging in 2021 viraal en leidde tot een internationale polemiek.

In 2021 werd Janice uitgenodigd om toe te treden tot de Raad voor Cultuur-commissie die minister Dijkgraaf van OCW adviseerde over het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag in de culturele en creatieve industrie. In datzelfde jaar zette ze samen met business-strateeg Eske van Egerschot een gelijksoortige Taskforce voor de entertainmentindustrie op.

Janice is co-auteur van Little Black Hair Book, waarin Afro-Nederlandse Black hair-vips hun haarverhaal delen. Ze is medesamensteller van Voices of Fashion, een fullcolour uitgave bij de gelijknamige tentoonstelling in Centraal Museum Utrecht over Black beauty, couture en stijlen, waaraan zij als co-curator verbonden was, en creative director van het bookazine Knowing Cotton Otherwise, van sustainable modemuseum Fashion for Good. Haar boek over Keti Koti, de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de toenmalige Nederlandse Antillen, verscheen op 1 juni 2023 bij AmboIAnthos. In dit handzame, toegankelijk geschreven naslagwerk gaat ze onder meer in op de historie, tradities & kleding (met name de Afro-Surinaamse koto) en toont ze zich voorstander van een inclusieve herdenking c.q. viering van 1 juli.

//Foto: Marie-Louise Hodge