SLAA

SLAA

Bijlmer Boekt! met o.a. Asis Aynan en De verse tijd

Bijlmer Boekt! met o.a. Asis Aynan en De verse tijd

di 25 februari 2020
20.00
Bijlmer Parktheater

Bijlmer Boekt is hét literaire variétéprogramma van Zuidoost. Vier keer per jaar nodigt schrijfster en initiatiefneemster Christine Otten vijf uiteenlopende gasten uit die een ding met elkaar gemeen hebben: de liefde voor literatuur. Het resultaat is een grensoverschrijdende krachtenbundeling vol uitdagende cross-overs waarbij literaire voordrachten afgewisseld worden met spoken word, muziek, hip-hop, stand-up comedy, dans en theater.

Met op 25 februari o.a. Verse tijd, Asis Aynan, Kenneth Herdigein, Rajae El Mouhandiz en Manouschka Zeegelaar-Breeveld.

De verse tijd
De twee theatermakers Mokhallad Rasem (Toneelhuis) en Kuno Bakker (Dood Paard) voeren een reeks dialogen over hun verhouding met elkaar en hun omgeving. Humoristisch én pijnlijk, poëtisch én banaal. Een zoektocht van twee dolende zielen naar common ground. Samen vertellen de gesprekken een overkoepelend verhaal over twee mannen die, ondanks hun verschillen, aftasten waar hun levens elkaar raken en verrijken. Of waar ze elkaar misschien met rust moeten laten. In het openhartige gesprek dat rond deze verschillen ontstaat, wordt het publiek uitgenodigd om mee te denken en zelf een positie te bepalen. Geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2019.

Asis Aynan studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als docent op de Hogeschool van Amsterdam. Hij schrijft stukken voor diverse kranten en tijdschriften. Aynan is de bedenker van de BerberBibliotheek; een reeks waarin klassiekers uit Berberlanden verschijnen. Hij schreef Veldslag en andere herinneringen, Ik, Driss en Gebed zonder eind. In 2011 werd hij genomineerd voor de Amsterdam Kunstprijs, de belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad.

Kenneth Herdigein is vooral bekend van zijn rollen in verschillende televisieseries, zoals We zijn weer thuisZeg ‘ns AaaOpzoek naar YolandaUnit 13 en Goede tijden, slechte tijden. Vanaf 2005 is Herdigein regelmatig te zien in Keyzer & De Boer Advocaten als rechter Fischer. Ook speelt hij de rol van Howard Blokland, de vader van scholieren Avalanche en Shanti in de jeugdserie SpangaS. Herdigein is ook bekend door zijn vele rollen in het Nederlandse theater. In 2010 speelde hij de rol van Nelson Mandela in de musical Amandla! Mandela. In 2011 speelde hij in de voorstelling HUID! van Maaike Bergstra onder regie van Raymi Sambo.

Rajae El Mouhandiz is zangeres, componiste, maker van korte films en (muziek)theater. Ze maakt Maghreb pop, soul, jazz, bracht de albums Incarnation, Hand of Fatima, de EP Watani en de single Gracefully uit. Haar korte docu-film HOPE! werd genomineerd voor de NFF prijs. Ze werkte mee aan de internationale expositie MUSLIMA en gaf een TEDx talk over de kracht van identiteit en muziek. Een televisie versie van deze talk, maakte zij voor KRO Recht uit het Hart. Rajae initieerde vanuit Ierland en New York de theaterproductie Hijabi Monologen NL. Deze werd door Fonds voor Cultuurparticipatie genomineerd voor een Gouden C. Sinds 2017 is Rajae opgenomen in het nieuwe makers traject van het Fonds Podiumkunsten om haar eigen signatuur in muziektheater te ontwikkelen in Nederland, Marokko en de VS. In 2017 maakte zij onderzoeksvoortelling Thuis, Ontheemd. In 2018/2019 maakte en toerde zij met Thuis, Ontheemd #2, een solo muziektheater productie van 70 minuten, over de ruimte die de vrouw kan en mag innemen. De spin off van haar onderzoek is een grote tentoonstelling die zij bedacht en als gastconservator maakte/cureerde voor/met Stedelijk Museum Schiedam, met als titel Modest Fashion: een internationaal fenomeen in kunst en mode. De tentoonstelling is op 21 september 2019 officieel geopend door de minister van OCW, Ingrid van Engelshoven (lees hier haar openingsspeech) en zal te zien zijn t/m 09/02/2020. Rajae is de afgelopen 11 jaar achtereen vanwege haar bijdrage in de kunsten geplaatst op de lijst van van de 500 meest invloedrijke moslims ter wereld, en is een Ariane de Rothschild Legacy Fellow.