SLAA

SLAA

Over SLAA

Toen: in 1982 werd de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam opgericht om literaire programma’s voor lezers in het hart van Amsterdam te organiseren.

Nu: literatuur verandert met de tijd mee. Met Daphne de Heer als mater familias en met de onstuimige IJ-wind in de rug, heeft de SLAA na 32 jaar het veilige moedernest van De Balie verruild voor Amsterdam-Noord. Hier zetten we vernieuwende programma’s en projecten op die zich in de hele stad manifesteren en een brede doelgroep aanspreken. In Amsterdam-Noord toeven we op de grond van de Tolhuistuin en delen we een kantoorpand, de Staalvilla, met allerlei zelfstandigen en creatieven waaronder Framer FramedVolume en Monnik. Vanuit de Staalvilla zijn we op zoek gegaan naar waar en hoe kruisbestuiving tussen literatuur en andere kunsten plaatsvindt en zoeken we verbanden met muziek, theater, wetenschap en design. Tijdens het programmeren denken we na over de vele gedaantes die literatuur kan aannemen en leggen we verbanden met actuele ontwikkelingen binnen de maatschappij. Als uiting van dit alles bieden we een podium aan Nederlandse en buitenlandse schrijvers: van lang gevestigd tot pril en onontgonnen, van poëzie tot essay, van ode tot lezing, van de Bijlmer tot Noord, voorbij Nieuw-West, Oost en het Centrum, wij bieden een podium waar we diep en breed ingaan op alles wat er in de literatuur toe doet voor iedereen die ooit gegrepen is door de troost, waarde en schoonheid van literatuur.

We staan altijd open voor mooie samenwerkingen en partnerschappen. Contact opnemen kan via info@slaa.nl of 020-6221165. Bij de SLAA werken ervaren programmeurs en producenten die graag meedenken over de invulling of uitvoering van ideeën. Mailen met vragen en opmerkingen mag altijd, naar info@slaa.nl.

Adres

Tolhuisweg 1
1031 CL Amsterdam
T: 020 6221165
E: info@slaa.nl

Bureau / Redactie


(foto: Rein Kooyman)

Directeur: Daphne de Heer – daphnedeheer [a] slaa.nl
Programma en evenementen: Maya Shamir – mayashamir [a] slaa.nl
Productie: Esther Kuijper – estherkuijper [a] slaa.nl
Publiciteit en marketing: Sanne Pieters – sannepieters [a] slaa.nl
Stage: Sarah Stoffelsen – stage [a] slaa.nl

Daphne de Heer is de begeesterde directeur (tegen wil en dank) van de SLAA. Ze begon haar leven voortvarend met een actief buitenspeelleven, maar ontdekte op haar tiende de bibliotheek en verdween voor jaren uit het zicht. Als onetrickpony bracht ze vanaf dat moment zowel haar werkzame als luierzame uren door met literatuur, literatuur en nog eens literatuur. Ze studeerde Nederlands aan de UvA, rommelde zich rot in alle krochten van het boekenvak en heeft sinds 2009 een vaste relatie met de SLAA. Aan lievelingsschrijvers doet ze niet, en wou je een boek lenen, hou het maar.

Esther Kuijper is als vaste freelanceproducent de officieuze én officiële regelneef van de SLAA, dus je eerste contactpersoon voor alle praktische zaken rond programma’s. Daarnaast werkt ze als redacteur, persklaarmaker en corrector voor een hele hoop uitgeverijen en een krant. In haar vrije tijd is ze, naast veel meer, een lezer met een zwak voor het korte verhaal en mede-oprichter van de J.M.A. Biesheuvelprijs. Ze haat de vraag wie haar lievelingsschrijvers zijn, maar mocht die haar gesteld worden dan zou een antwoord kunnen zijn: Ali Smith, Julio Cortázar, A.M. Homes, Menno Wigman en Georges Perec.

Sanne Pieters is je eerste contactpersoon voor alle zaken rondom marketing, publiciteit en online branding. Ze studeerde Creative Writing aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en is Honours-student Sociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze schreef essays voor o.a. Les Rencontres d’Arles, de SSBA-salon en FOAM. Ze heeft een vaste column in Advalvas. Een paar van haar favoriete schrijvers zijn Louis Paul Boon, J.D. Salinger, Han Kang, Johan Harstad, Ester Naomi Perquin, Erving Goffman en Edward W. Saïd.

Sarah Stoffelsen (stage) is bezig met het afronden van de onderzoeksmaster Literary Studies aan de UvA en besteedt dan ook veel van haar tijd aan het lezen, analyseren en ontleden van verhalen in alle mogelijke vormen. Ze wordt enthousiast van het werk van Dubravka Ugrešić, Lauren Berlant en Jorge Luis Borges, termen als post-postmodernisme en kelders van bibliotheken. Maar bij SLAA ontdekt ze dat het toch het allerleukst is om haar liefde voor literatuur in de praktijk te brengen door mee te werken aan de mooiste literaire programma’s.

 

Webdevelopment

Olivier Willemsen
Bram Perry

Bestuur

Voorzitter: Lian van de Wiel (uitgever en adviseur)
Penningmeester: Marc de Klerk (program manager bij Spark)
Suzanne Kampschuur (directeur van De Kring)
Sander Ruys (oprichter en uitgever Maven Publishing)

ANBI

SLAA staat bij de Belastingdienst geregistreerd als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Ons RSIN of fiscaal nummer is 006115469.

Doelstelling: De Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam heeft ten doel het bevorderen van het literaire leven in Amsterdam en al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Beloningsbeleid: De Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam heeft twee medewerkers in dienst. Zij zorgen voor de verwezenlijking van het beleidsplan. De beloning van deze medewerkers volgt de cao voor het Boeken- en Tijdschriftuitgeverijbedrijf. De bestuursleden van de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam ontvangen geen beloning.

Activiteiten: Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam heeft in 2016 een 45-tal literaire bijeenkomsten georganiseerd, waarbij in totaal zo’n 5.500 bezoekers aanwezig geweest zijn. Samengewerkt werd onder andere met het Bijlmer Parktheater, Brainwash Festival, De Balie, de Tolhuistuin, Paradiso, MamaCash, Monnik en Into The Great Wide Open. Door op meerdere locaties in de stad activiteiten te organiseren, wordt een diverse doelgroep bereikt.

Financiële verantwoording:

Download hier de balans en het resultatenoverzicht over 2014
Download hier de balans en het resultatenoverzicht over 2015
Download hier de balans en het resultatenoverzicht over 2016
Download hier de balans en het resultatenoverzicht over 2017 

Beleid: SLAA wil nationale en internationale literatuur onder de aandacht brengen van een breed (lezers)publiek door middel van het organiseren van literaire activiteiten en het opzetten van brede samenwerkingsverbanden die de literatuur als kunstvorm een plek geven in het culturele veld van Amsterdam. Dit is onze interne urgentie: de overtuiging dat reflectie op literatuur mensen inzicht verschaft in zichzelf en de wereld, dat literatuur een kunstvorm is die meebeweegt met de ontwikkelingen in de samenleving én onderdeel uitmaakt van het culturele leven.

Jaarlijks staan er ruim 250 auteurs, muzikanten en kunstenaars op het podium van de SLAA, met in hun kielzog nieuwe schrijvers, makers, uitgevers en journalisten, waardoor de SLAA ook een belangrijke broedplaats is geworden voor nieuwe ontwikkelingen, ideeën en samenwerkingen. De programma’s van de SLAA houden niet op zodra het programma is afgelopen, de SLAA houdt daarentegen permanent een levendige literaire cultuur in stand: veel van wat er op het podium gebeurt werkt door in publicaties, boeken, tijdschriften en vormt zo de humuslaag voor een vruchtbare artistieke, niet uit commercieel oogmerk geboren literaire cultuur in Amsterdam, de reden waarom zoveel schrijvers, dichters, denkers in Amsterdam willen wonen.

De SLAA richt zich behalve op een vernieuwde en vernieuwende programmering ook nadrukkelijk op samenwerkingsprojecten met andere instellingen.

Privacystatement 

De SLAA, gevestigd aan de Tolhuisweg 1 te Amsterdam, is verantwoordelijk voor verwerking van persoonsgegevens. Onder vindt u de privacyverklaring.

Persoonsgegevens
Wij verwerken uw persoonsgegevens omdat u gebruikmaakt van onze nieuwsbrief en/of ons ticketsysteem. De gegevens die wij verwerken zijn:

 • Voor- en achternaam
 • E-mailadres
 • Overige persoonsgegevens die u actief verstrekt (zoals telefoonnummer) door u in te schrijven voor de nieuwsbrief, in mailcorrespondentie en telefonisch.

Met welk doel verzamelen wij uw gegevens en waarom verwerken wij deze?
De SLAA verwerkt uw persoonsgegevens voor de volgende doeleinden:

 • Het afhandelen van een ticketbetaling
 • Verzenden van onze nieuwsbrief of mail
 • U te informeren over wijzigingen in onze diensten

Delen van persoonsgegevens met derden
Wij verstrekken uitsluitend gegevens aan derden indien dit nodig is voor de uitvoering van onze overeenkomst met u:

 • Voor verkoop van kaartjes maakt SLAA gebruik van het verkoopplatform Ticketkantoor. Tussen SLAA en Ticketkantoor vindt gegevensuitwisseling plaats zodra u online een ticket koopt. SLAA zou deze gegevens kunnen gebruiken voor promotiedoeleinden.
 • Voor nieuwsbrieven en persberichten maakt SLAA gebruik van Mailchimp. Tussen SLAA en Mailchimp vindt gegevensuitwisseling plaats, zodra u zich aangemeld heeft voor de nieuwsbrieven en/of persberichten. HIER leest u meer over het privacybeleid van Mailchimp. SLAA zou deze gegevens kunnen gebruiken voor promotiedoeleinden.

SLAA wisselt persoonsgegevens uit met de hierboven genoemde externe partijen. Hiertoe geeft u toestemming zodra u van (een van) onze diensten gebruikmaakt.

 • Aanmelden voor nieuwsbrieven of persberichten? U gaat daarmee akkoord met de gegevensuitwisseling tussen SLAA en Mailchimp.
 • Een ticket kopen voor onze programmering via Ticketkantoor? U gaat daarmee akkoord met de gegevensuitwisseling tussen SLAA en Ticketkantoor.
 • Een bezoek aan onze website? U gaat daarmee akkoord met de gegevensuitwisseling tussen SLAA en Google Analytics.

U heeft de mogelijkheid om de gegevensverzameling van Google Analytics te weigeren door de Google Analytics Opt-out Browser Add-on te downloaden voor uw huidige internetbrowser. Klik daarvoor HIER.

Google Analytics

SLAA maakt gebruik van Google Analytics, een service voor webanalyse. Google Analytics maakt gebruik van cookies om te onderzoeken hoe gebruikers onze website inzetten en hoe die ervaring te verbeteren is. De informatie over uw websitegebruik die door de cookies gegenereerd wordt, wordt uitgewisseld met en opgeslagen bij Google.

Deze gegevens worden uitsluitend voor website-optimalisatie opgeslagen, niet voor marketingdoeleinden.

Cookies en privacy
Cookies worden door ons gebruikt om uw gebruiksgemak op onze website te verbeteren. Onder vindt u een verdere uitleg over wat cookies zijn, waarvoor ze gebruikt worden en hoe u zich voor cookies kunt afmelden indien u dat zou wensen.

Welke cookies gebruikt de site van de SLAA?

 • Noodzakelijke cookies: Deze cookies zijn noodzakelijk om op websites te surfen en de functies van een website te gebruiken. Zonder deze cookies zijn voorzieningen als elektronisch betalen niet mogelijk.
 • Functionele cookies: Met deze cookies onthouden websites welke keuzes u tijdens het surfen hebt gemaakt. Deze cookies worden bijvoorbeeld gebruikt om voorkeuren als tekstgrootte en lettertype te bewaren. We gebruiken deze gegevens niet om individuele personen te herleiden.
 • Prestatiecookies: Om onze website voortdurend te verbeteren onderzoeken wij hoe de website wordt gebruikt en analyseren wij bijvoorbeeld het verkeer naar en op de website. Dat doen we met Google Analytics en daarvoor slaan softwarecookies gegevens op. Met deze cookies wordt geen informatie bewaard waarmee uw identiteit kan worden achterhaald. Alle informatie die met deze cookies wordt verzameld, wordt bewaard in de vorm van anonieme statistieken.

Hoe kan ik me afmelden voor cookies?
Wilt u liever geen gebruikmaken van cookies, dan kunt u deze op elk gewenst moment uitzetten via de internetbrowser die u gebruikt. Cookies worden op elke computer gebruikt. Als u meerdere computers gebruikt, dient u het deactivatieproces per computer te herhalen.

De SLAA neemt de bescherming van uw gegevens serieus. Als u de indruk heeft dat uw gegevens niet goed beveiligd zijn of er aanwijzingen zijn van misbruik, neem dan contact op met info@slaa.nl.

De SLAA wil u er tevens op wijzen dat u de mogelijkheid heeft om een klacht in te dienen bij de nationale toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat kan via de volgende link: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/contact-met-de-autoriteit-persoonsgegevens/tip-ons.