SLAA

SLAA

AMSTERDAMMERS in Oost: Literaire wandeling door de Indische Buurt

AMSTERDAMMERS in Oost: Literaire wandeling door de Indische Buurt

Abdessadek, Aka: SDK, Iskander, Alma Mathijsen, Samira Dahmani, Maartje Wortel

do 19 juni 2025
19:15
OBA Javaplein, Javaplein 2

Kom je uit of woon je in Amsterdam-Oost? Doe dan mee met deze literaire wandeling op 19 juni. We verzamelen om 19:15 (vertrektijd 19:30) in de OBA Javaplein. 

Op donderdagavond 19 juni neemt Samira Dahmani je mee op een bijzondere literaire wandeling door de Indische Buurt. Laat je onderweg verrassen door voordrachten van bekende schrijvers, Alma Mathijsen en Maartje Wortel, én door verhalen van buurtbewoners/-initiatieven die Oost kleur geven. Verhalen waarin je jezelf herkent, of die je blik verruimen. 

Iskander en SDK zullen aan het eind van de wandeling een voordracht geven van een tekst die ze live schrijven over de buurt/ wandeling. Zij zijn dit jaar onderdeel van Poetry Circle 020 (Amsterdam-Oost), het landelijke poëzie en spoken word platform. Hier krijgen jonge schrijvers onder de begeleiding van ervaren coaches de kans om zich verder te ontwikkelen.

Dit programma maakt onderdeel uit van AMSTERDAMMERS in Oost. Amsterdammer bestaat niet, en toch zijn we allemaal Amsterdammers. In een stad vol stemmen, achtergronden en verhalen zoekt SLAA ieder jaar de verbinding met een ander stadsdeel. In 2025 richten we onze blik op Amsterdam-Oost.

Foto: Jefrim Rothuizen

Samira Dahmani is meer dan ondernemer, ze is een stem voor vrouwen van nu. Als oprichter van de Couscousbar bracht ze de Marokkaanse eetcultuur op een frisse, toegankelijke manier naar het stadsleven. Naast haar ondernemerschap maakt Samira inspirerende content over vrouw-zijn na je 40ste — van hormonen en selfcare tot krachttraining en roots. Samen met Hassnae maakte ze de documentaire Verhalen uit de Rif, waarin thema’s als identiteit, afkomst en vrouwelijkheid centraal staan. Samira laat zien hoe je geworteld kunt blijven in je cultuur én modern kunt leven met kracht, zachtheid en visie.

Foto: Daniel Cohen

Maartje Wortel (1982) studeerde beeld en taal aan de Gerrit Rietveld Academie. Voor haar debuut Dit is jouw huis ontving ze de Anton Wachterprijs. Haar roman IJstijd werd onderscheiden met de BNG Bank Literatuurprijs. Haar laatste boeken, Dennie is een star, de Groef en Camping, werden met veel lof onthaald. Ze wordt geroemd om haar heldere taal en absurdistische personages. Maartje Wortel schrijft verdrietige verhalen voor vrolijke mensen en vrolijke verhalen voor verdrietige mensen. Eigenzinnig en origineel.

Foto: Iris Donker

Alma Mathijsen (1984) schreef vijf romans, een novelle en een verhalenbundel. In 2011 verscheen haar debuutroman Alles is Carmen, gevolgd door De grote goede dingen (2014). In 2017 verscheen Vergeet de meisjes, dat lovend werd ontvangen en op de shortlist van de BNG Bank Literatuurprijs terechtkwam. Alma publiceerde in 2019 de novelle Ik wil geen hond zijn. In het autobiografische boek Bewaar de zomer (2020) reflecteert ze op taal, volwassen worden en verlies. Het werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Haar nieuwste roman Onderland (2024) toont een land dat zich alleen openbaart aan mensen die weten wat seksueel geweld is.

Iskander (25 jaar), geboren en getogen in Amsterdam, heeft sinds klein al schrijversogen. Altijd observeren, interpreteren en ervaren vanuit een open vizier. Recent heeft hij ontdekt hoe hij woorden en een stem aan zijn manier van leven kan geven. Met zijn persoonlijke en kwetsbare teksten heeft hij de intentie om anderen te raken, in beweging te brengen of juist stil te laten staan. Hij hoopt op het podium en met zijn teksten een blijvende indruk achter te laten.

Abdessadek, Aka: SDK. Schrijver, performer en onderzoeker. “Ik schrijf verhalen, spoken word en poëzie om bij de complexiteit van ons bestaan en de menselijke relaties stil te staan. Iets wat we weinig ruimte voor hebben in deze moderne, snelle en hyperverbonden samenleving. Mijn teksten ontstaan vaak op het kruispunt waar het persoonlijke, spirituele, sociale en politieke elkaar raken. Als Marokkaanse migrant in de Nederlandse diaspora haal ik inspiratie uit zowel de Arabische als de Nederlandse taal, uit mijn cultuur, (familie)geschiedenis en mijn eigen geleefde ervaringen. Mijn teksten leven tussen twee kusten, waar de golven van Darija en Nederlands elkaar ontmoeten, botsen, mengen, strelen, en soms ook met elkaar vechten, om mij inspiratie te geven, en mij richting, gronding, of groei te gunnen. Door mijn teksten te performen hoop ik ruimte te maken voor gevoel, reflectie en dialoog. Dit kan bruggen slaan tussen vreemden en vreemdelingen, tussen vermijding en gevoel, en tussen de persoon en de Divine”.