SLAA

SLAA

Literature Leed Night op DIP FEST

SLAA op DIP FEST

Literature Leed Night op DIP FEST

SLAA op DIP FEST

Erik Jan Harmens, Bregje Hofstede, Valentijn Hoogenkamp, Vrouwkje Tuinman

In deze Late Night estafettevoorstelling reflecteren vijf schrijvers in columns, poëzie en proza op het thema leed. Depressie, burn-out, rouw, verslaving, een gebroken hart: hoe gaat een schrijver daarmee om? Met: Cesar Majorana, Helena Hoogenkamp, Bregje Hofstede, Vrouwkje Tuinman en Erik Jan Harmens. Programma van SLAA.

Literature Leed Night is onderdeel van DIP FEST.  Op 21 december, de kortste dag van het jaar, start de winter. Winterdipgevoeligen zuchten: monter de feestdagen in met de kerstledlampslingers alvast in de kozijnen of somberen op de bank met een romcom en glühwein? Melkweg biedt uitkomst met DIP FEST: een festival als lichtpunt in donkere dagen met een programma vol muziek, comedy, performances, installaties, films, kunst, literatuur en comfort food. Artiesten en kunstenaars uit verschillende disciplines tonen werk over het thema; melancholie en misère worden op tragikomische wijze omarmd in plaats van verhuld.

~

Cesar Majorana is schrijver en presentator voor Npo 3. Bij glossy &C schrijft hij wekelijks een column, bijvoorbeeld over depressie of dure geurkaarsen. Hij regisseerde dit jaar zijn eerste documentaire, maakte een boekenprogramma voor BNNVARA en won met zijn digitale verdrietproject WaaromVloggersJanken een award als Beste Instagrammer. Eerder schrijfwerk verscheen o.a. op DeFusie. Zijn fetisj is dat iemand dode goudvissen in zijn mond begraaft, maar niemand wil dat ooit.

Erik Jan Harmens is schrijver en dichter. In zijn derde roman, het autobiografische Hallo muur (2015), praat een man tegen een muur over de jaren die achter hem liggen, jaren waarin hij een burn-out kreeg, een echtscheiding doormaakte, een vader en een aantal beste vrienden zag overlijden én een geloofwaardig antwoord moest vinden op een alcoholverslaving. Op dit moment schrijft Erik Jan Harmens beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in de zaterdagbijlage van Trouw. Recentelijk verscheen bij Lebowksi nieuw autobiografisch werk, Door het licht (2018). Hierin beschrijft Erik Jan Harmens over een leven in het (soms te felle) licht.

Vrouwkje Tuinman schrijft artikelen, columns en recensies voor onder meer TrouwOpzijAkkoord en het Concertgebouw. Ze werd genomineerd voor onder andere de Debutantenprijs en de Selexyz Debuutprijs, en ontving de Halewijnprijs voor haar gehele oeuvre. De rouwclub (2013) werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Haar meest recente roman Afscheidstournee (2016) is eveneens lovend ontvangen.

Helena Hoogenkamp is schrijfster en theatermaakster. Haar werk verscheen onder meer in de VPRO Gids, op VPRO Dorst, Eye Exposed, De Optimist en Volkskrant.nl. Ze las voor op Lowlands en de Zwarte Cross en won in 2012 de El Hizjra Literatuurprijs. In 2015 verscheen haar chapbook Kleine zeemeermin, per ongeluk dood bij Uitgeverij Wintertuin. Voor .UNST schreef ze wekelijks Het Kleine ZZP-abc, een hart onder de riem voor de dolende freelancer. In 2017 schreef ze en speelde ze in de dansvoorstelling Bliss van Jasper van Luijk en tourde als onderdeel van Het Wilde Oosten met haar performance Van wie is dit verhaal? Momenteel werkt ze aan een roman die zal verschijnen bij De Bezige Bij en een reeks tekeningen bij het gedicht Zitmandarijntje van Joost Oomen. Helena wordt ondersteund door talentontwikkelaar De Nieuwe Oost. Website: www.nietvoorlola.nl

Bregje Hofstede publiceert in diverse literaire tijdschriften en kranten en schrijft voor De Correspondent. Haar debuutroman De hemel boven Parijs (2014) werd genomineerd voor o.a. de Libris Literatuur Prijs, de Anton Wachterprijs en de Gouden Boekenuil, en werd vertaald naar het Deens en Duits. In 2016 verscheen haar tweede boek bij uitgeverij Cossee, De herontdekking van het lichaam. Over de burn-out.waarin ze bestudeerd hoe ze in een burn-out terechtkwam, en zich er weer langzaam aan ontworstelde. Dit jaar verscheen haar roman Drift, een onverbloemd verhaal over iemand die wegloopt van huis omdat ze jarenlang wegliep van zichzelf.