SLAA

SLAA

Joseph Roth’s Grosse Welt-Bioskoptheater

Joseph Roth’s Grosse Welt-Bioskoptheater

2014-05-18 19:00:00

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de grote schrijver Joseph Roth overleed, daarom brengen op 19 mei Nederlandse en Vlaamse schrijvers en acteurs samen met muzikanten en zangers van de Münchner Kammerspiele in de Stadsschouwburg een hommage aan Joseph Roth. Documentairemaker Hans Keller filmde in 1994 een intrigerend portret van de kroniekschrijver van het interbellum. Dit portret wordt op 18 mei vertoond in het EYE Film Instituut.

Op 27 mei 1934 stierf Joseph Roth in een Parijs hospitaal. De in Galicië geboren schrijver had het uiteenvallen van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie meegemaakt en was getuige van de opkomst van de nazi’s. Hij schreef over die roerige tijd voor de grote kranten in Wenen en Berlijn en haalde in zijn romans de herinnering op aan de verdwenen wereld van de Oost-Joden in de Donaumonarchie. Roth vluchtte in 1933 voor de nazi’s en groeide uit tot bewonderde exilschrijver.

Documentairemaker Hans Keller volgt het spoor van Roth de kroniekschrijver, antifascist, drinker en emigrant en toont documentaire opnamen in een Bioskop-theater, waar ook scènes worden nagespeeld uit een door Roth geschreven filmscript.

Inleiding door germaniste en Joseph Roth-kenner Els Snick, auteur van Waar het me slecht gaat is mijn vaderland. Joseph Roth in Nederland en België.

De voorstelling is een samenwerking van EYE met SLAA en Uitgeverij Atlas.

Klik hier voor meer informatie over de Joseph Roth-hommage in de Stadsschouwburg op 19 mei.

Joseph Roth

Joseph Roth’s Grosse Welt-Bioskoptheater
Hans Keller (NL 1994)
Taal: Nederlands, Frans en Duits gesproken, ondertitels: Nederlands
120 min