SLAA

SLAA

Dag van het Fantastische Boek

De geschiedenis van morgen

Dag van het Fantastische Boek

De geschiedenis van morgen

Simone Atangana Bekono, Tom Hofland, Nisrine Mbarki, Joost Oomen, Roos van Rijswijk

De Dag van het Fantastische Boek is een literair festival in Amsterdam. Het vindt plaats op 14 april 2018 in Tolhuistuin. Als enige in zijn soort focust de Dag van het Fantastische Boek zich op de genres fantasy, sciencefiction en horror. Tijdens de Dag van het Fantastische Boek worden ook de teksten voorgelezen die zijn ontstaan tijdens de sciencefictionschrijfworkshops voor schrijvers De geschiedenis van morgen.

////

De geschiedenis van morgen

Literaire sciencefiction wordt in Nederland nog te veel misprezen en genegeerd. En dat terwijl we nu juist radicale toekomstdenkers nodig hebben – toekomstdenkers die buiten het veilige realisme durven gaan en willen nadenken over nieuwe vormen van samenleven. Daarom lanceerden bureau voor toekomstscenario’s Monnik en SLAA vorig jaar de sciencefictionschrijfworkshop De geschiedenis van morgen voor literaire schrijvers.

Vanaf dinsdag 20 maart ging een nieuwe lichting schrijvers met De geschiedenis van morgen van start. Aan de hand van het denkkader dat Monnik ontwikkelde, The World Tree Model, leerden de schrijvers over speculatief denken, de toekomst van werk, verdichting en grootstedelijkheid, The Internet of Things en transhumanisme. Ook stond het bestuderen van werk van sciencefictiongrootheden als Constant Nieuwenhuys en Moebius op het programma.

Tijdens De Dag van het Fantastische Boek kun je gedurende het hele middagprogramma naar de gemaakte verhalen luisteren, door middel van een heuse Silent Disco in de bar van de Tolhuistuin. Bezoekers die willen luisteren, krijgen een koptelefoon en worden zo helemaal in de woordenwereld van de auteur gebracht.

/////

Deelnemers:

Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven getiteld hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in herdruk verscheen bij De Nieuwe Oost i.s.m. Lebowski Publishers. Ze publiceerde op De Optimist, Samplekanon en in De Gids. Momenteel werkt ze aan een roman die bij Lebowski zal verschijnen.

Tom Hofland (1990) woont in Antwerpen/Rotterdam. Hij schrijft korte en lange verhalen, toneel en reclameteksten en maakt podcasts voor o.a. de VPRO. Zijn lovend ontvangen debuutroman Lyssa verscheen 21 maart 2017 bij Uitgeverij Querido en werd bekroond met het C.C.S-Crone Stipendium. Eind 2017 werd Tom uitgeroepen tot ‘het literaire talent van 2018‘ door de Volkskrant.

Roos van Rijswijk (1985) publiceerde proza in diverse literaire tijdschriften en is redacteur van het tijdschrift Tirade. Ze schreef columns voor Advalvas en toneel voor Theatergroep Thomas. Voor NRC Handelsblad bespreekt ze boeken. In 2016 verscheen bij Querido haar roman Onheilig, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs.

Joost Oomen (1990) is dichter, schrijver, drummer en performer. Hij publiceerde de bundels Vliegenierswonden en De stort, de novelle De zon als hij valt en de vinylsingle Joost Oomen.
Joost Oomen was zowel huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen als stadsdichter van Groningen en won in 2011 het Hendrik de Vriesstipendium voor nieuwe literatuur. In zijn vrije tijd is Oomen onderdeel van het literaire DJ-collectief Team KTW.

Lisa Weeda (1989) schrijft, maak literair programma bij Mooie Woorden in Utrecht, is co-host bij de literaire podcast Ondercast, modereert, interviewt en geeft les op ArtEZ en de Rockacademie Tilburg. In 2015-2016 was ze onderdeel van het Slow Writing Lab, het talentenprogramma van het Nederlands Letterenfonds. Eind 2016 verscheen bij De Nieuwe Oost haar in NRC gelauwerde chapbook De benen van Petrovski. In mei 2017 tekende ze bij De Bezige Bij voor haar debuut. Met team zzzap.me werkt ze aan een non-fictie VR-installatie over een vrouw in het dorp Rozsypne, de plek waar een deel van de MH17 neerstortte.

Nisrine Mbarki (1977) is schrijver, docent en vertaler. Haar poëzie is eerder verschenen in literaire tijdschriften als Het liegend Konijn, de poëziekrant, Tirade en Boekie Boekie, ook stond ze op festivals Globale in Bremen en Felix Poetry Festival in Antwerpen. Als vertaler vertaalt ze Arabische poëzie naar het Nederlands. Hiernaast is ze mede oprichter en artistiek leider van theatergroep Landgenoten. Haar eerste voorstelling Club Paradis is in 2016 opgevoerd en staat komend jaar in Duitsland. Nisrine is moeder van een zoon en woont en werkt in Amsterdam.